«PERFORMANCE MAKING: ΚΙΤΣΕΝ ΣΙΝΚ ΝΤΡΑΜΑΤΑΡΑ»

ΜΕ ΤΗ ΒΙΚΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΚΟΥ

 

Σε ανύποπτες στιγμές παρουσιάζεται η έμπνευση. Σε αναπάντεχες δράσεις, η «σκηνάρα». Και στα πιο ασήμαντα, τα πιο βαθιά. Η σύνθεση όμως είναι μια πολύ συνειδητή δουλειά σκυμμένου εργάτη πάνω από το υλικό του. Αν μπορείς να στοχάζεσαι σαν κηφήνας, θα πρέπει να δουλεύεις σαν μέλισσα. Βασίλισσα…

Στις συναντήσεις μας θα μελετήσουμε τη διαδικασία από μια ιδέα στη σκηνή και από μια σκηνή στη σύνθεση. Με βάσεις που θα αντληθούν από την θεωρία και την πράξη της περφόρμανς και τη συνειδητότητα των υλικών, των αρετών και των αναγκών μας, θα ξεκινήσουμε ανοίγοντας κόσμους και ιδέες. Στο δεύτερο στάδιο θα μελετήσουμε τα εργαλεία εκείνα που θα μπορέσουν να μας φέρουν αντιμέτωπους με το παραστάσιμο υλικό μας. Λειτουργώντας σε πολλαπλούς αντίρροπους άξονες παραγωγής και αφαίρεσης, μικρής και μεγάλης κλίμακας, φιλοσοφίας και λαϊκής κουλτούρας, κλασσικού και σύγχρονου, θα ισορροπήσουμε στο σημείο εκείνο που θα φέρει τη δουλειά μας στη χρυσή τομή της παρουσίασής της στο κοινό. 

 

Θεματικές:

  • Ιστορία της performance και η εφαρμογή της στο θέατρο// Θεωρεία και πράξη//Συνομιλώ με αναφορά σε υπάρχον καλλιτεχνικό έργο//Συνθέτω εικόνες και δημιουργώ δράσεις // η έννοια της πρόκλησης και του suspense

  • Κείμενο//Το θεατρικό, το μη θεατρικό, η προσωπική ιστορία, η δραματουργία της Wikipedia, το τυχαίο γεγονός, η σύνθεση, με αφορμή, βασιζόμενος, ελεύθερος συνειρμός

  • Χώρος//Παράσταση στη σκηνή, παράσταση site specific, παράσταση landscape site specific// η μικρή και μεγάλη κλίμακα

  • Χρόνος// Timing, εναλλαγή ρυθμού, παύση, αναπνοή, η αξία της πλήξης// Durational performance

  • Interdisciplinary performance// Συνεργασία με καλλιτέχνες ή συνεργάτες διαφορετικού background, συνομιλία και σύνθεση // Χρήση εργαλείων από άλλους χώρους και πρακτικές στο θέατρο// Αξιοποίηση ή ομοιογενοποίηση ιδιαιτεροτήτων// Η αξία του συνόλου και η αξία της ιδιαιτερότητας 

Κείμενα, ιδέες, τραγούδια, αναφορές σε άλλους καλλιτέχνες, αντιγραφές, θεατρικά έργα, φωνές μικροπωλητών στο δρόμο, ελεύθεροι συνειρμοί, μακέτες, story boards, συνεργασίες, αρχέτυπα, αναπηρίες, ασύνδετα σχήματα, παραλληλισμοί και παραλογισμοί, τρόποι αυτοκτονίας, λάθη, πολλά λάθη, ασυνεννοησία, ακυρώσεις, ανακαλύψεις και αποκαλύψεις μέχρι να μας σταματήσει η ΤΕΧΝΙΚΗ και να μας βάλει στον δρόμο της επικοινωνίας και της κοινωνίας. Γιατί το kitchen sink drama μπορεί να μείνει τόσο κρυφό, όσο τα ταλέντα που τραγουδούν στο μπάνιο τους και τα γνωρίζουν μόνο τα πλακάκια τους.

ΒΙΚΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΚΟΥ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βίκυ Κυριακουλάκου είναι theater maker και εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και δασκάλα. Η καλλιτεχνική της προσέγγιση συνδυάζει τα εικαστικά με την ποπ κουλτούρα, τη μεγάλη και τη μικρή κλίμακα, την όπερα και την περφόρμανς, τη φιλοσοφία και την εξομολόγηση. 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης (Πανεπιστήμιο Πειραιά), αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και, αργότερα, συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου (ΜΑ Performance Making). Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές της σπουδές, έχει σπουδάσει μουσική (10 χρόνια), χορό και τραγούδι. Το 2015-16 ολοκλήρωσε σπουδές στη θεραπευτική μάλαξη. 

Ζει στον Πειραιά και εργάζεται στην Ευρώπη. Έχει συνιδρύσει και συνεργάζεται με τις θεατρικές ομάδες Nova Melancholia στην ΑΘΗΝΑ (από το 2006), Vacuum Theatre και Ferodo Bridges στο Λονδίνο (από το 2012). Το 2012 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». 

Δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ και σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Battersea Art Center, Arcola Theatre, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Φιλίππων, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Μπιενάλε Αθήνας κ.ά.). Τον τελευταίο χρόνο, έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε στην παράσταση «Η τέχνη του πολέμου», στο φεστιβάλ νέων δημιουργών Future N.O.W. της Στέγης, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε ο πυρήνας για τα μελλοντικά της έργα. 

Έχει διδάξει θέατρο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σε εφήβους, άτομα άνω των 65 ετών, καθώς επίσης και σε συμπεριληπτικές ομάδες ανθρώπων (με νοητική ή σωματική δυσκολία), που είναι και οι αγαπημένοι της μαθητές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια μαθήματος: 40 ώρες (10 4ωρες συναντήσεις), κάθε Τετάρτη, από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022

Ημέρες μαθήματος:  Τετάρτη 12/10, 19/10, 26/10, 2/11, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11, 7/12 και 14/12 2022

Ώρες μαθήματος: 10:00 – 14:00

*Το μάθημα έχει προαπαιτούμενο το μάθημα «Δραματουργία» με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, διάρκειας 20 ωρών

Συνολικό κόστος για τα 2 μαθήματα (Δραματουργία & Performance Making): 140 ευρώ το μήνα για 3 μήνες.

*Υπάρχει έκπτωση στο συνολικό κόστος των μαθημάτων για όποιον συμμετάσχει και σε άλλο μάθημα της ΚΠΤ.