«ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ»

ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ «ΘΕΡΟΣ»

 

Ας φανταστούμε έναν σκηνοθέτη· τι βλέπουμε; Έναν άνθρωπο με συγκεκριμένο όραμα που δίνει οδηγίες σε μια ομάδα ανθρώπων με στόχο την υλοποίηση του οράματός του; Έναν άνθρωπο – παντογνώστη για τον οποίο κάθε πρόβα είναι μια προσπάθεια να μεταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσα έχει στο κεφάλι του; Ή μήπως φανταζόμαστε έναν άνθρωπο με την επιθυμία να ενδυνάμωσει τις συνδέσεις που γεννιούνται από τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών ανθρώπων; Έναν άνθρωπο σε απορία, που το κίνητρό του στην πρόβα είναι η δοκιμή (ξανά και ξανά) ενός ανέφικτου, το οποίο η μόνη περίπτωση να επιτευχθεί είναι φροντίζοντας και συνδέοντας τις επιθυμίες κάθε συντελεστή ; Είναι με άλλα λόγια ο σκηνοθέτης ένα και μόνο πρόσωπο ή ένας Χορός προσώπων με κάποιον κορυφαίο;  

Στο πρώτο μέρος αυτού του κύκλου μαθημάτων, τα δύο βασικά μέλη της «Θέρος» (Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Μαρία Μαμούρη) θα παρουσιάσουν τον τρόπο δουλειάς της ομάδας, ο οποίος βασίζεται στη διαδικασία της συλλογικής σύνθεσης με συγκεκριμένο δραματουργικό άξονα. Θα μελετήσουμε τα εργαλεία και το λεξιλόγιο που μοιράζονται από κοινού, τόσο ο/η υπεύθυνος/η για την σκηνοθεσία όσο και οι ερμηνευτές/τριες. Στόχος μας είναι να παρατηρήσουμε ότι πρόκειται για μια κοινή γλώσσα ή οποία διατρέχει τις επιλογές και τρόπο εργασίας του ενός όσο και του άλλου. Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τις ηθοποιούς της «Θέρος» πάνω στις ιδέες τους και να τις δουν στην πράξη, ενόσω η σκηνοθέτις της ομάδας θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία συμβουλετικά.

 

Κύριες θεματικές μας θα είναι:

  • Σύνθεση σε πρωτότυπη ιδέα και σύνθεση σε προϋπάρχον κείμενο: διαφορές και ομοιότητες, ο θεατρικός ήρωας και ο ερμηνευτής ως ρόλος

  • Ο Χώρος και ο Χρόνος ως εργαλεία ανάλυσης και σκηνοθεσίας μιας ιδέας όσο και ως εργαλεία προσέγγισης ενός ρόλου και της ερμηνευτικής λειτουργίας

  • Διεπιστημονικότητα και διακαλλιτεχνικότητα versus θεατρικότητα: οι κοινωνικοί παράγοντες, το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, οι προσωπικές αφετηρίες και αναφορές ως κλειδιά εισόδου στα κείμενα / το θέατρο ως πεδίο συνάντησης όλων των τεχνών (performance, μουσική, κινηματογράφος, χορός, ποίηση και λογοτεχνία, εικαστικά)

  • Ιστορία της Θηλυκής Ματιάς και της Αισθητικής της Φροντίδας: μαθαίνοντας να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς.

  • Ανοιχτή πρόβα και Ανοιχτές διαδικασίες: γνωρίζοντας όλοι όλα.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΘΕΡΟΣ» - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος» ιδρύθηκε το 2013 από τη σκηνοθέτιδα Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, και μαζί με την ηθοποιό Μαρία Μαμούρη αποτελούν την κεντρική ομάδα.

«Θέρος» όπως «καλοκαίρι», αλλά και όπως «θερισμός».

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική παρέα που μέσα από μια θηλυκή οπτική εστιάζει στην Αισθητική της Φροντίδας και με το έργο της προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ελληνικότητας με ειλικρίνεια και ελευθερία. Επιθυμία μας στη «Θέρος» είναι η δημιουργία θεατρικών εμπειριών μη λογικά εξηγήσιμων, τόσο για τον καλλιτέχνη όσο και για το κοινό. Εμπνεόμενοι από την ελληνική γλώσσα και τις ανεξάντλητες δυνατότητές της, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε εύθραστες αλλά ταυτόχρονα σωματικά παράφορες παραστάσεις, που δοκιμάζουν τα εώς σήμερα γνωστά όρια του θεάτρου και της εποχής και ρέουν από τη σκηνή προς την πλατεία αβίαστα.

Δουλειά της «Θέρος» έχει παρουσιαστεί σε διάφορες σκηνές της Ελλάδας (Εθνικό Θεάτρο, Θεάτρο Τέχνης, Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κ.α.). Το 2020 η «Θέρος» δημιούργησε την «Κάμιρο», ένα σκηνικό πεδίο στο κέντρο του κόσμου, την Κυψέλη, για καλλιτέχνες και έργα από όλο το φάσμα των τεχνών, που τους συνδέουν μάλλον κοινές αξίες παρά κοινές αισθητικές γραμμές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια μαθήματος: 40 ώρες (10 4ωρες συναντήσεις), κάθε Παρασκευή, από τις 14 Οκτωβρίο έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022

Ημέρες μαθήματος:  Παρασκευή 14/10, 21/10, 28/10, 4/11, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12 και 9/12 2022

Ώρες μαθήματος: 10:00 – 14:00

*Το μάθημα έχει προαπαιτούμενο το μάθημα «Δραματουργία» με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, διάρκειας 20 ωρών.

Συνολικό κόστος για τα 2 μαθήματα (Δραματουργία & Σκηνοθεσία): 140 ευρώ το μήνα για 3 μήνες 

*Υπάρχει έκπτωση στο συνολικό κόστος των μαθημάτων για όποιον συμμετάσχει και σε άλλο μάθημα της ΚΠΤ.