ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ MANUAL ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ

 

Για αρχή χρειάζεται μια ιδέα, κάτι που καίγεσαι να μιλήσεις για αυτό. Η σύλληψη της μπορεί να συμβεί σε ανύποπτο χρόνο. Μπορεί να είναι με αφορμή ένα κείμενο, με αφορμή μια ταινία, ένα βλέμμα, μια μουσική σύνθεση, ένα οικογενειακό άλμπουμ, ένα περιστατικό στο δρόμο· κανείς δεν ξέρει που μπορεί να τρυπώσει μια ιδέα. Μετά, αυτός ο διακαής πόθος πρέπει να σαγηνεύσει τα μυαλά, τα μάτια, τ' αυτιά κι άλλων, να βρεθούν “συνένοχοι”- το θέατρο είναι γεγονός κοινωνικό, δεν του αρμόζει η απόλυτη μοναξιά. Και μετά, όλοι μαζί παρασυρόμαστε στη δίνη, συσσωρεύουμε υλικό, μετά αποχωριζόμαστε μέρος αυτού, εμβαθύνουμε, λοξοδρομούμε, επαναπροσδιορίζουμε... για μέρες, για μήνες ολόκληρους ώσπου να βρεθεί ένας τρόπος αυτή η ιδέα να αποτυπωθεί εντέλει στη σκηνή.

Σχεδόν αυτή η ιδέα για να είμαστε πιο ακριβείς, αφού η πρωταρχική μας σύλληψη ασφαλώς και έχει αλλάξει, έχει ενηλικιωθεί, έχει μεταλαμπαδευτεί, φιλτραριστεί από τόσους ακόμα ανθρώπους, και μεταγγιστεί μέσα σε άλλα σώματα και μυαλά, ώσπου να φτάσει η στιγμή που θα αφήσει το πρόσκαιρο υλικό και άυλο στίγμα της στη σκηνή. 

Κι αν όλα αυτά μοιάζουν κάπως ρομαντικά ή αφηρημένα, η δημιουργική διαδικασία για την υλοποίηση μιας παράστασης, είναι λειτουργία άκρως χειροπιαστή, μοιάζει περισσότερο με την συναρμολόγηση ένας μηχανισμού με γρανάζια, καλώδια και διακόπτες, άκρως αλληλοεξαρτώμενα και αλληλοσυμπληρούμενα. Κάθε παράσταση είναι και μια κατασκευή που χρειάζεται να επινοήσεις κάθε φορά από την αρχή, και που έχει το δικό της ξεχωριστό manual για να τη θέσεις σε λειτουργία. Για να συμβεί. Τυχαίοι χειρισμοί μπορούν να επιφέρουν απρόβλεπτα αποτελέσματα, λάθη μπορούν να τινάξουν τη μηχανή στον αέρα. Χρειάζονται άρα χρονοβόρες δοκιμές, μετρήσεις, πειράματα, αντικαταστάσεις εξαρτημάτων, κατάλληλος εξοπλισμός και εργαλεία για να μπει σε κίνηση ένας τέτοιος μηχανισμός. Αυτή είναι επί της ουσίας η δουλειά του σκηνοθέτη.

 

Σκοπός των συναντήσεων μας είναι να βρεθούμε στο “χειριστήριο” της δημιουργικής διαδικασίας και να εξοικειωθούμε με βασικά μεθοδολογικά εργαλεία, όπως: 

  • Πώς καταστρώνεται ο μηχανισμός της παράστασης. Πώς χαρτογραφούμε ένα έργο πριν την διαδικασία των δοκιμών. Πώς χρησιμοποιούμε τη δραματουργία στην πράξη. 

  • Τι είναι η “δραστική ανάλυση” ενός κειμένου, πώς μπορούμε με αφετηρία λόγια γραμμένα στο χαρτί να οδηγηθούμε στη σκηνική δράση. Πώς θα αποκρυπτογραφούμε πίσω από αυτό που γράφεται, αυτό που συμβαίνει. 

  • Τι είναι η σκηνική σύνθεση, ποιες είναι οι παράμετροι που πρέπει να έχουμε κατά νου χτίζοντας μια σκηνή. Πώς ο ρυθμός, η θέση στο χώρο, τα επίπεδα βοηθούν στην ερμηνεία μιας σκηνής και επιτείνουν την δραματική ένταση σε μια παράσταση. 

  • Πώς γίνεται μια πρόβα; Ποια είναι τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε μεθοδολογικά, πώς συμμετέχουμε στη διαδικασία από το πρίσμα του/ της σκηνοθέτη, ποια είναι εργαλεία που βοηθούν τους συνεργάτες ηθοποιούς να δοκιμάσουν και να λειτουργούν μέσα στη διαδικασία, ως συνδημιουργοί. Πώς η συνεργασία με την υπόλοιπη δημιουργική ομάδα γίνεται αποδοτική;

Στο διάστημα των 10 συναντήσεων θα ασχοληθούμε με τις παραπάνω θεματικές, θα γνωρίσουμε τρόπους προσέγγισης και εφαρμογής, θα προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας ενός καλλιτεχνικού αποτελέσματος.

ΕΛΕΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. 

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:

 «O μεγαλοπρεπής κερατάς» του Fernand Crommelynck (K.Θ.Β.Ε. , Βασιλικό Θέατρο, 2020) / «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Simon Stephens, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Mark Haddon (Κ.Θ.Β.Ε. , Μονή Λαζαριστών, 2018-2020) / «Πέδρο Πάραμο» του Juan Rulfo με την ομάδα ΟΠΕRΑ (ξενοδοχείο Μπάγκειον, 2018) / «ο Σημαιοφόρος», βασισμένο στο ποίημα του Rilke «Το τραγούδι του έρωτα και του θανάτου του σημαιοφόρου Χριστόφορου Ρίλκε» με την ομάδα UBUNTU (Θέατρο 104 , 2018) / «Η ιστορία του Β.Μ., ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα», παράσταση βασισμένη στη βιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι (Κ.Θ.Β.Ε. , 2017-2018) / «Σπίτι» του Χαράλαμπου Γιάννου (Εθνικό θέατρο, Σκηνή «Νίκου Κούρκουλου», στα πλαίσια του εγχειρήματος «Συγγραφέας του Μήνα», 2017) / «Ο πρίγκιπας και ο ζητιάνος» του Mark Twain (παιδική σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, 2016-2017) / “Wolves in the Walls” των Neil Gaiman and Dave McKean's (παιδική παράσταση στα πλαίσια του ευρύτερου βιωματικού προγράμματος «Πες το με ένα παραμύθι» / Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2016) / «Ο Τρομάρας» του Γεωργίου Βιζυηνού (παιδική παράσταση-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, 2015-2016) / «Διαβολιάδα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ με την ομάδα UBUNTU (Πολυχώρος Βios main, 2014) / «Η χαμένη τιμή της Κatharina Blum» του Heinrich Böll με την ομάδα UBUNTU (Πολυχώρος Bios Cinemateque, 2012-2015 | περιοδεία στην Ελλάδα με χρηματοδότηση της Γερμανικής Πρεσβείας, 2014-2015 / συμμετοχή στο φεστιβαλ PRO(t)FEST στην πόλη Bijeljina της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης) / «Νιού Γουόρλντ» με την ομάδα UBUNTU (Β΄Διάκριση στο Φεστιβάλ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Επινοώντας την παράσταση», 2012 - Θέατρο του Νέου Κόσμου & Θέατρο 104, 2013)  / «Στη Φάρμα των Ζώων» παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του George Orwell (παιδική παράσταση - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 2011-2013) 

Ως βοηθός σκηνοθέτη αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδα του Θοδωρή Αμπαζή και της θεατρικής ομάδας ΟΠΕRA. Το 2014 για την παράσταση «Διαβολιάδα» βραβεύτηκε με την ομάδα της Ubuntu στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης» από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» . Από το 2020 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα με την ενασχόλησή της με το θέατρο και την καλλιτεχνική παραγωγή έχει επίσης ασχοληθεί με τη θεατρική αγωγή. Έχει καταρτιστεί στο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο του «Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος» (CBD-Cognitive Behaviour Drama) από την Dr. Χάρις Καρνέζη (PhD Trinity College Dublin -Tμήμα Ψυχολογίας) και εργάζεται πάνω στο θεραπευτικό αυτό μοντέλο με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και παιδιά με κοινωνικές δυσκολίες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια μαθήματος: 40 ώρες (10 4ωρες συναντήσεις), κάθε Πέμπτη, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου 2022

Ημέρες μαθήματος:  Πέμπτη 20/10, 27/10, 3/11, 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, 8/12, 15/12 και 22/12

Ώρες μαθήματος: 10:00 – 14:00

*Το μάθημα έχει προαπαιτούμενο το μάθημα «Δραματουργία» με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, διάρκειας 20 ωρών

Συνολικό κόστος για τα 2 μαθήματα (Δραματουργία & Σκηνοθεσία): 140 ευρώ το μήνα για 3 μήνες 

*Υπάρχει έκπτωση στο συνολικό κόστος των μαθημάτων για όποιον συμμετάσχει και σε άλλο μάθημα της ΚΠΤ.