«ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ»

ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ

 

Η δραματουργία είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα της σύγχρονης συζήτησης γύρω από τις παραστατικές τέχνες. Είναι ένας όρος φορτωμένος με μια σειρά παρεξηγήσεις και δυνατότητες. Σκοπός των συναντήσεων μας είναι να εξετάσουμε τη σύγχυση που κυκλώνει την δραματουργία σήμερα και να την μετατρέψουμε σε πηγή έμπνευσης. 

 


Από τότε που η δημιουργία του θεατρικού έργου χωρίστηκε σε συγγραφή και σκηνοθεσία, δημιουργήθηκε ένα ρήγμα που παράγει ένταση και το οποίο η δραματουργία έρχεται να γεφυρώσει. Αν δεν προσέξουμε όμως κι αν δεν αναλύσουμε κάπως την σχέση της δραματουργίας με την σκηνοθεσία αλλά και με τη συγγραφή τότε αντί να λύσει προβλήματα μπορεί να τα περιπλέξει.

 

Επειδή όλο αυτό είναι κατανοητό και γόνιμο μόνο αν συνδεθεί με την πρακτική θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στις συναντήσεις μας στοιχεία, επιθυμίες και επιλογές των συμμετεχόντων.  Η έμφαση θα δοθεί στα συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν. 

Θα μιλήσουμε βεβαίως για την ιστορία του όρου, την σύγχρονη χρήση του, την σημασία του συγκείμενου σε κάθε αφήγηση και θα προσπαθήσουμε να τα δούμε μέσα στην απόλυτα συγκεκριμένη πραγματικότητα μας. Θα εξετάσουμε τέλος ένα αφηγηματικό «σενάριο» για να ελέγξουμε τις υποθέσεις μας και να δημιουργήσουμε αφορμές για συζήτηση και συνεργασία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης γεννήθηκε το 1973 στον Καναδά και μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι καλλιτέχνης, η δουλειά του εκτείνεται σε διαφορετικά πεδία με κοινό άξονα την έρευνα για μια σύγχρονη αφήγηση και δραματουργία καθώς και την σημασία των ιστοριών στη διαμόρφωση των κοινωνιών. Στον τομέα της δραματουργίας οι τρεις τελευταίες του συνεργασίες ήταν με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη, το Χρήστο Παπαδόπουλο και τη Νατάσσα Σαραντοπούλου. Χαρακτηριστικό έργο του είναι το εγχείρημα με τον τίτλο "Η Επίσκεψη" (https://thereceptionathens.eu/) και το πιο πρόσφατο με τίτλο "Το Θαύμα" που μελετά την περιπέτεια της ανασυγκρότησης της Ελλάδας μετά τον πόλεμο.

(https://www.facebook.com/%CE%A4%CE%9F-%CE%98%CE%91%CE%A5%CE%9C%CE%91-102948041877126)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια μαθήματος: 20 ώρες (5 τετράωρες συναντήσεις), 

Ημέρες μαθήματος:  Το μάθημα πραγματοποιείται στη διάρκεια μίας εβδομάδας και είναι προαπαιτούμενο για όλα τα μαθήματα της Κυψέλης.  Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 10 άτομα. Έτσι, το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 3-7/10/2022, ενώ τα επόμενα θα προγραμματιστούν κατά τη διάρκεια του τριμήνου της Κυψέλης.

Ώρες μαθήματος: 10:00 – 14:00

Κόστος: το κόστος συμπεριλαμβάνεται στα υπόλοιπα μαθήματα της Κυψέλης. 

*Το μάθημα της δραματουργίας είναι προαπαιτούμενο για όλα τα μαθήματα της Κυψέλης, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί τη βάση της συζήτησης για τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες. Έτσι, οι θέσεις του μαθήματος θα καλυφθούν από τους μαθητές των υπόλοιπων μαθημάτων της Κυψέλης. Σε περίπτωση που υπάρξουν κενές θέσεις, υπάρχει η δυνατότητα αυτές να καλυφθούν από ενδιαφερόμενους που θέλουν να παρακολουθήσουν μόνο το μάθημα δραματουργίας. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος είναι 140€ και καταβάλλεται άπαξ πριν από την έναρξη του μαθήματος.