ΚΥΨΕΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
-
Η Κυψέλη Παραστατικών Τεχνών είναι μία κοινότητα· ένα οικοσύστημα που επικονιάζει τη δημιουργική διαδικασία, με στόχο τη συνολική και ουσιαστική ανάπτυξη των καλλιτεχνών και του έργου τους. Περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές λειτουργίες - την Εκπαίδευση, την Καθοδήγηση και τη Δικτύωση – που προϋποθέτουν χρονικά και διαδικαστικά η μία την άλλη. Η ΚΠΤ είναι μία πρωτοβουλία των ομάδων Θέρος και Μπασάρτ, που επιμελείται η Κέλλυ Διαπούλη και πραγματοποιείται στην Κάμιρο.
-
Η Εκπαίδευση περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων τρίμηνης διάρκειας αναφορικά με βασικά υλικά δημιουργίας και απεύθυνσης ενός έργου παραστατικών τεχνών όπως η σκηνοθεσία, η δραματουργία, ο φωτισμός και η εξοικείωση με την ευρωπαϊκή σκηνή. Επιλέγοντας ένα ή περισσότερα μαθήματα, οι συμμετέχοντες μπορούν να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα σπουδών που ανταποκρίνεται στις προσωπικές τους ανάγκες και αναζητήσεις. Αναλυτικά, τα μαθήματα της Κυψέλης είναι τα εξής:
«Δραματουργία» με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη
«Φτιάχνοντας το manual μιας παράστασης» με την Ελεάνα Τσίχλη
«Performance Maiking – Κίτσεν Σινγκ Ντραματάρα» με τη Βίκυ Κυριακουλάκου
«Σκηνοθέτης: ένας φροντιστής σκηνής» με την Ομάδα Θέρος
«Εισαγωγή στο θεατρικό φωτισμό» με τη Χριστίνα Θανάσουλα
«Όψεις της σύγχρονων παραστατικών τεχνών» με την Κέλλυ Διαπούλη
Το μάθημα της δραματουργίας είναι προαπαιτούμενο για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασία επικονιασμού της δημιουργικής διαδικασίας.
Η Καθοδήγηση απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες που θέλουν να δημιουργήσουν μία παράσταση και χρειάζονται καθοδήγηση τόσο σε δημιουργικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παραγωγής και παρουσίασης. Περιλαμβάνει καθοδήγηση από τους εισηγητές της Κυψέλης σε ζητήματα δημιουργικής διαδικασίας αλλά και συνολική υποστήριξη της παραγωγής και παρουσίασης των παραστάσεών τους. Τέλος, χρησιμοποιεί την Κάμιρο για να στεγάσει και να απευθύνει στο κοινό τις παραστάσεις των μελών της Κυψέλης.
Η Δικτύωση αφορά στην οργάνωση δομημένων συναντήσεων γνωριμίας των καλλιτεχνών και του έργου τους με πιθανούς συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο σε δημιουργικό επίπεδο (άλλους καλλιτέχνες), όσο και σε επίπεδο παραγωγής και παρουσίασης της δουλειάς τους (καλλιτεχνικούς διευθυντές και επιμελητές φεστιβάλ, θεάτρων κτλ).
-
Καταρχήν σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών (θέατρο, περφόρμανς, σύγχρονο χορό, σύγχρονο τσίρκο, εικαστικό θέατρο, παραστατικές τέχνες στο δημόσιο χώρο, μουσικό θέατρο), που σχεδιάζουν τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν στήριξη στην ανάπτυξη της δουλειάς τους.
Έπειτα, απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών σε όποιο στάδιο της δημιουργικής τους διαδρομής κι αν βρίσκονται, οι οποίοι επιθυμούν να εξελίξουν τα υλικά και τη μέθοδο τους και να αποτελέσουν οργανικό κομμάτι μιας καλλιτεχνικής κοινότητας. Επίσης, σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες από άλλα καλλιτεχνικά πεδία που θέλουν να καλλιεργήσουν την πρακτική τους μέσα από την επαφή τους με τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.
Τέλος, και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, η ΚΠΤ απευθύνεται και σε μη επαγγελματίες που θέλουν να γίνουν μέλη αυτής της κοινότητας.
Έχοντας απόλυτη επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει όλος ο καλλιτεχνικός χώρος, σε κάθε μάθημα θα δοθεί μία υποτροφία σε ένα/μία συμμετέχοντα, που δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το μάθημα διαφορετικά.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
-
PERFORMANCE MAKING: ΚΙΤΣΕΝ ΣΙΝΚ ΝΤΡΑΜΑΤΑΡΑ
ΜΕ ΤΗ ΒΙΚΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΚΟΥ
Σε ανύποπτες στιγμές παρουσιάζεται η έμπνευση. Σε αναπάντεχες δράσεις η «σκηνάρα». Και στα πιο ασήμαντα τα πιο βαθιά. Η σύνθεση όμως είναι μια πολύ συνειδητή δουλειά σκυμμένου εργάτη πάνω από το υλικό του. Αν μπορείς να στοχάζεσαι σαν κηφήνας, θα πρέπει να δουλεύεις σαν μέλισσα. Βασίλισσα…
-
ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ MANUAL ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ
Για αρχή χρειάζεται μια ιδέα, κάτι που καίγεσαι να μιλήσεις για αυτό. Η σύλληψη της μπορεί να συμβεί σε ανύποπτο χρόνο. Μπορεί να είναι με αφορμή ένα κείμενο, με αφορμή μια ταινία, ένα βλέμμα, μια μουσική σύνθεση, ένα οικογενειακό άλμπουμ, ένα περιστατικό στο δρόμο· κανείς δεν ξέρει που μπορεί να τρυπώσει μια ιδέα. Μετά, αυτός ο διακαής πόθος πρέπει να σαγηνεύσει τα μυαλά, τα μάτια, τ' αυτιά κι άλλων, να βρεθούν “συνένοχοι”- το θέατρο είναι γεγονός κοινωνικό, δεν του αρμόζει η απόλυτη μοναξιά.
-
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ “ΘΕΡΟΣ”
Ας φανταστούμε έναν σκηνοθέτη· τι βλέπουμε; Έναν άνθρωπο με συγκεκριμένο όραμα που δίνει οδηγίες σε μια ομάδα ανθρώπων με στόχο την υλοποίηση του οράματός του; Ή μήπως φανταζόμαστε έναν άνθρωπο με την επιθυμία να ενδυνάμωσει τις συνδέσεις που γεννιούνται από τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών ανθρώπων; Έναν άνθρωπο σε απορία, που το κίνητρό του είναι η δοκιμή (ξανά και ξανά) ενός ανέφικτου, το οποίο η μόνη περίπτωση να επιτευχθεί είναι φροντίζοντας και συνδέοντας τις επιθυμίες κάθε συντελεστή ; Είναι με άλλα λόγια ο σκηνοθέτης ένα και μόνο πρόσωπο ή ένας Χορός προσώπων με κάποιον κορυφαίο;
-
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ
ΜΕ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ
Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα και κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών «ντύνει» με φως την θεατρική παράσταση και συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση.
-
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ
Η δραματουργία είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα της σύγχρονης συζήτησης γύρω από τις παραστατικές τέχνες. Είναι ένας όρος φορτωμένος με μια σειρά παρεξηγήσεις και δυνατότητες. Σκοπός των συναντήσεων μας είναι να εξετάσουμε τη σύγχυση που κυκλώνει την δραματουργία σήμερα και να την μετατρέψουμε σε πηγή έμπνευσης.
-
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΠΩΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΛΛΥ ΔΙΑΠΟΥΛΗ
Αφορμή για αυτό το σεμινάριο στάθηκε το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων καλλιτεχνών να συνομιλήσουν με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, να απευθύνουν τη δουλειά τους και εκτός των εθνικών συνόρων και να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες. Το σεμινάριο επιχειρεί να περιγράψει την πολυσχιδή δραστηριότητα που αναπτύσσεται πίσω από την περιγραφή « σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή» και να αναλύσει τους μηχανισμούς λειτουργίας της, ώστε να ενισχύσει πρακτικά καταρχήν όσες και όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, αλλά και για όσες και όσους είναι απλώς περίεργοι αναφορικά με το πώς διαμορφώνεται το περιβάλλον των παραστατικών τεχνών στην Ευρώπη σήμερα.